Nordiska kryddor

De nordiska kryddorna

Du kanske känner dig lite vilsen när du vill krydda din matlagning med nordiska kryddor? Vad är egentligen nordiska kryddor och hur kan man använda sig av dem i maten? Ibland vill man skapa riktigt svensk husmanskost och då ska man givetvis använda sig även av de nordiska kryddorna. Här får du tips om ett par nordiska kryddor som du kan använda i din matlagning. Forskning har dessutom visat att den nordiska maten är den bästa kosten för de som är bosatta i norden.

Enbär

Enbär är en nordisk krydda som man har använt sig av länge inom den nordiska matlagningen. Dessa växer vilt över hela Europa. I Sverige använde man enbär främst genom att man strödde dem på golvet när det var fest eller begravning för att skapa en frisk doft. De passar dock mycket bra till vilt.

Dill

Dill är en självklar krydda i Norden och används ofta för att smaksätta fisk. Dill ansågs dessutom förr hålla onda andar borta och motverka förhäxning och därav var det mycket bra att äta dill på den tiden. Dillen har dessutom många hälsofördelar.

Pepparrot

Pepparroten är en flerårig ört som blir flera meter hög. Man tror att den kommer ifrån Ryssland men har odlats i Sverige sedan 1500-talet. Den har länge använts istället för peppar och ger en kryddig smak.

Senap

Senapsfrön har länge blandats med vinäger, salt och socker i Sverige. Detta har blivit den senap som man sedan smetar på skinkan vid juletid. Den har länge ansetts som en av de finare kryddorna i Sverige.

Fänkål

Fänkål har länge använts i Sverige inte enbart inom kosten utan även som läkeört. Man har bland annat gjort teer med fänkål som ska bota vid olika typer av sjukdomar. Man vet att fänkål har flera hälsofördelar.

Kummin

Kummin används ofta till soppor, bröd och ost. Den har länge ansetts som en favorit bland de nordiska kryddorna.